Moni suomalainen yllättyy huomatessaan, että filippiiniläinen ruoka ei ole kovin “aasialaista” , vaan maustettu vain suolalla ja pippurilla niin kuin suomalainenkin kotiruoka. Ruokaa ei myöskään syödä puikoilla, vaan tavallisimmin lusikalla ja haarukalla – tai perinteisesti käsin.
Keitetty riisi (kanin) on aterian perusta ja siihen lisätään hiukan jotakin suolaista, tukevampaa pääruokaa “särpimeksi” tai “höysteeksi” (ulam). Saarivaltion kansan enemmistö syö riisin höysteeksi tavallisesti joko kalaa kuivattuna tai kypsennettynä tai muita meren antimia, kuten mustekaloja, rapuja ja simpukoita. Perusruokiin kuuluvat nykyisin myös riisinuudelit, joista ateria valmistuu nopeammin kuin riisistä. Kana on arkipäivän lihaa ja porsas juhlaruokaa.
Muiden kasvien kuin riisin osuus aterioilla on pieni. Huolimatta siitä, että maassa kasvaa laaja valikoima herkullisia hedelmiä ja vihanneksia, niitä ei juuri näy kansan ruokapöydässä – etenkään raakoina. Varsinaista kasvisruokaa harrastavat vain Manilan kansainvälisesti suuntautuneet piirit.
Filippiiniläinen ruoka on saanut vaikutteita alkuperäisen malaijilaisen perinteen lisäksi Kiinasta, Espanjasta ja Meksikosta. Viime aikoina taas amerikkalaistyyppiset ja muut pikaruoat ovat yleistyneet ja maa on täynnä hampurilaisketjuja, osa tosin filippiiniläisiä, kuten Jollibee.
Yksi mielenkiintoisimmista – ja parhaista – possuruuista on sisig. Sisigin kerrotaan tulleen osaksi filippiiniläistä keittiötä 1970-luvulla. Muuan yritteliäs rouva asui amerikkalaisen sotilastukikohdan liepeillä Clarkissa ja huomasi, että amerikkalaiset jättivät sianpäät käyttämättä. Pyydettyään rouva sai sianpäät ilmaiseksi itselleen ja kehitti niiden ympärille uuden ruokalajin.
Parhaimmillaan sisig on kylmän oluen kera nautittuna.
Tule nauttimaan 17.5-18.5. filippiiniläisten makumaailmaa!